Szerokość Opon Zimowych.... temat na czasie.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • daneczek76
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 3642
    • Toyota

bezduszny, przem1978, Przeczytajcie mój post cztery wiersze wyżej i naprawde szkoda ten temat drążyć. W octawiach także śa opony o rozmiarze 175/80/14 w silnikach 1,6 AEE czy 1,4 sam miałem okazje na takich w zimie śmigać i powiem że naprawde takie rowerówki są Ok w zimie ale nie do każdej okty pasują ze względu na tarcze hamulcowe.
    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• daneczek76, owszem są... podejrzewam, że i jeszcze węższe. Tego nie negujemy.

Chodzi tylko i wyłącznie o ten czas/okres... kiedy jedziemy po suchej drodze (a z silnikiem 1.6 można sie też nieźle rozpędzić) to te oponki nie gwarantują nam dobrej przyczepności przy wyższych prędkościach.

Komentarz

• przem1978
        Ambiente
        • 2006
        • 201

daneczek76, ale ja tylko podzieliłem sie informacją, jakich opon ja uzywam zimą

a fakt, ze większość producentów zaleca zastosowanie na zimę opon węższych o jeden rozmiar od letnich to już inna sprawa... :diabelski_usmiech
        Octavia Combi II 2.0 TDI 140 KM Elegance + xenony '07 Black Magic

Komentarz

• aras0184
          Ambiente
          • 2007
          • 156

Koledzy co sądzicie o takich rozmiarach oponek dla silnika 1.9TDi 74 kW:

Pierwszy wariant:
          letnie 225/50 R16 (szerokość uzależniona szerokością alufelgi)
          zimówki 205/55 R16

Drugi wariant:
          letnie 225/45 R17
          zimówki 205/55 R16

Ten silnik nie jest za słaby na te opony?

Skodićku
          Skoda Octavia TourSport 1.9 TDi 74 kW

CBćku
          President Harry II ASC + Midland ML-145

Komentarz

• sontario
            Rider
            • 2007
            • 260
            • Octavia II (1Z3)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

A czy ktoś jeździ na zimówkach 225/45/R17? Jak taki zestaw się sprawuje??
            OII Elegance 2.0 TDI

Komentarz

• Jabar1975
              RS
              • 2006
              • 3331

Zamieszczone przez sontario
              Ja mam/mialem taki zestaw - przejezdzilem na nim w skodzie min zime przed dwoma laty - kiedy to bylo naprawde slisko.
              generalnie jezdzilo mi sie bardzo dobrze (oryginalne felgi skody sa bardzo mocne i nie udalo mi sie ich pokrzywic - choc dwie opony szlag trafil - ale dziura byla tak wielka ze nawet 15 lub 16tka by sie rozleciala)
              Zwazywszy na to ze wiecej sie jezdzi po suchym lub mokrym to nie ma potrzeby (IMO) zakladania jakis waskich opon w Polsce (chyba ze sie duzo czasu spedza w gorach lub w okolicach bieguna zimna).

Grunt to dobre opony
              nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• krz_p
                Ambiente
                • 2007
                • 164

ja będę taki zestaw zakładał, więc na wiosnę będę mógł coś napisać
                Golf V GTI

Komentarz

• sontario
                  Rider
                  • 2007
                  • 260
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez krz_p
                  Ja takie oponki kupiłem już na zimę i zastanawiam się, jak będzie mi się jeździło 8)
                  Zakupiłem Klebery Krisalp HP 225/45/R17 We Fabii sprawowały mi się dobrze, więc te same będą do Octy.
                  OII Elegance 2.0 TDI

Komentarz

• krz_p
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 164

sontario jakoś do kleberów nie mam przekonania, u mnie najprawdopodobniej będą dunlopy 3D
                    Golf V GTI

Komentarz

• Doba
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 357
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

ja będę taki zestaw zakładał, więc na wiosnę będę mógł coś napisać [/quote]
                      Ja takie oponki kupiłem już na zimę i zastanawiam się, jak będzie mi się jeździło 8)
                      Zakupiłem Klebery Krisalp HP 225/45/R17 We Fabii sprawowały mi się dobrze, więc te same będą do Octy.[/quote]

Są to dobre zimówki i nie ma z nimi żadnych problemów z wyważeniem, nie maja wad ukrytych itp. O 100% lepsze będą np po 2 sezonach od Dunlopa, z którym są często problemy.
                      MECHANIKA # WULKANIZACJA # MYJNIA # SPRZEDAŻ NOWYCH OPON # PROSTOWANIE FELG #

Zapraszamy : http://ww.facebook.com/navigator.auto

# # # # # # # # # # #

Moja O2
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51159

Komentarz

• bubuDE
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 763
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

aras0184, szerokie opony stawiaja wiekszy opor powietrza. Przy malych mocach silnika nie wykorzystasz ich zalet. Niski profil opon zmniejsza komfort jazdy na zlej drodze ale sa niezbedne do jazdy sportowej.
                        sontario, u mnie w dowodzie nie ma slowa ze wolno mi zalozyc kola 17" Robiles dodatkowe badanie? czy tak sobie.

[ Dodano: Czw 06 Wrz, 07 12:24 ]
                        Doba, co to za Fabia, nie ocieraly o nadkola opony?
                        PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• sontario
                          Rider
                          • 2007
                          • 260
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez bubuDE
                          sontario, u mnie w dowodzie nie ma slowa ze wolno mi zalozyc kola 17" Robiles dodatkowe badanie? czy tak sobie.

Doba, co to za Fabia, nie ocieraly o nadkola opony?
                          Doba źle wkleił cytat przy odpowiedzi i wyszło, że to on napisał a tekst z fabią był mój :-)
                          Chodziło mi o to, że Fabia miała tez Klebery Krisalpy HP, tyle, że w swoim rozmiarze, czyli 185/60/R14 :lol:

Co do Octy, nie rozumiem za bardzo pytania... Te 17-stki to max rozmiar jaki zalecają do mojego modelu i zostały zakupione od razu z nowym samochodem za dopłatą na felgach Pegasus. Zimówki kupiłem o tym samym rozmiarze i zobaczymy jak się będą sprawowały zimą.

Co do oporów jakie stawiają opony o tym rozmiarze- odczuwalne jest to zwłaszcza przy spalaniu, ale za to rekompensuje to niesamowite trzymanie się samochodu na zakrętach i przy większych prędkościach
                          OII Elegance 2.0 TDI

Komentarz

• tomekjmopl
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1187
                            • Opel
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja mam na zimę Kleberka Krisalp HP - wg mnie są to oponki o jakości odpowiadającej cenie :wink:

Komentarz

• pablo_doctor
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 791

Zamieszczone przez daneczek76
                              bezduszny, przem1978, Przeczytajcie mój post cztery wiersze wyżej i naprawde szkoda ten temat drążyć. W octawiach także śa opony o rozmiarze 175/80/14 w silnikach 1,6 AEE czy 1,4 sam miałem okazje na takich w zimie śmigać i powiem że naprawde takie rowerówki są Ok w zimie ale nie do każdej okty pasują ze względu na tarcze hamulcowe.

DOKLADNIE TAK !! wystarczy porownac opony /rozmiary/ w rajdach
                              lato szerokie zima smiesznie waskie.
                              Oni sie chyba znaja ...
                              pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• sontario
                                Rider
                                • 2007
                                • 260
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez pablo_doctor
                                Oni sie chyba znaja ...
                                Tak, ale jest sens kiedy jeździsz typowo po śniegu i potrzebujesz wykorzystać max przyczepności. W jeździe cywilnej zimą w większości po suchym asfalcie chyba niekoniecznie trzeba się stroić w tak wąskie opony....
                                OII Elegance 2.0 TDI

Komentarz

• DGW
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 2330

Oni sie chyba znaja ...
                                  tak dokładnie :wink:
                                  tylko co opony cywilne maja wspólnego z tymi zakładanymi na rajdach :lol: :?:
                                  oczywiście poza tym że jedne jak i drugie są okrągłe :P

No i tylko i wyłącznie dla przykładu napiszę:
                                  biorąc pod uwagę ile dni przeciętnie zalega u nas śnieg na drodze to pomyślcie ile razy opona cienka się nam przyda ??? Więc jeśli większość czasu jest "czarne" to jakie auto się szybciej zatrzyma (powiedzmy dwie takie same octy) ? takie które ma założone zimówki szerokości 175 czy takie które ma 205-tki ? wydaje mi się że dużo szybciej wyhamuje drugie auto.
                                  Oczywiście z szerokością również nie należy przesadzać i dobrać odpowiednio do wagi auta. Jeździłem kiedyś smartem for4 w zimie który miał założone albo 195 albo 205 (dokładnie nie pamiętam).Ślisko jak cholera ale bez śniegu, około 40Km/h przy równoczesnym naciśnięciu hamulca koleś w maluchy zatrzymał się o ok 1.5m szybciej (pomijam tu jakiej firmy były opony)
                                  NFPNorth-West
                                  2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                                  WARSZTAT www.dsize.pl
                                  ->
                                  CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                                  spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• QBA
                                    RS
                                    • 2004
                                    • 2646

Oni sie chyba znaja ...
                                    Tylko, ze te waskie jeszcze dodatkowo kolce maja Tak gwoli scislosci k

Komentarz

• Masmo
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1145

Zamieszczone przez krz_p
                                      Zakupiłem Klebery Krisalp HP 225/45/R17 We Fabii sprawowały mi się dobrze, więc te same będą do Octy.
                                      17-ki na zimę na dziurawe Łodzkie drogi. Życzę powodznia.

P.S. Zaprzyjaźnij sie z warsztatem od prostowania felg i łatania opon :diabelski_usmiech
                                      Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• pablo_doctor
                                        Elegance
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 791

chopy !! naprawde nie obrazajac nikogo ale do Was trzeba jak krowie na rowie.
                                        Owszem, opna cywila ma sie nijak do wyczynowej w dodatku okolcowanej.
                                        Jedyny celny argument to ten ze z zimy na zime mamy mniej sniegu a wiecej czystego asfaltu i tu nie ma co bic piany i tak naprawde rozsadnym rozumowaniem powinno byc to ktore mowi o tym ze czym wieksze pole styku z podlozem tym lepiej /szerokosc/.
                                        Napewno trzeba zwrocic uwage na mieszanke z jakiej opona jest zrobona - zaraz pewnie ktos napisze ze w sklepie nikt nic na ten temat niewi.
                                        Oczywistym jest ze opona powinna byc bardzo miekka /miekkosc powinna zachowywac rowniez w niskich temp./ ale jest jeden haczyk - a mianowicie jak zima bedzie ciepla i w grudniu bedzie 20°C ???

tak wiec nie ma zlotego srodka reasumujac jesli zima bez sniegu to szeroko i miekko jesli se sniegiem i blotem posniegowym wasko i miekko a na lody ni ma rady wg prawa o ruchu drogowym - bo nie mozna stosowac kolcow zostaja lancuchy .
                                        pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• cartel1
                                          Ambiente
                                          • 2007
                                          • 249

ja dopiero w gdzieś w październiku bede zastanawiał sie nad zakupem opon zimowych i co do ich rozmiarów, ale pewnie 195/65/15
                                          [center:a5df0a9dad]

[/center:a5df0a9dad]

Komentarz

• Jabar1975
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 3331

Zamieszczone przez QBA
                                            Tylko, ze te waskie jeszcze dodatkowo kolce maja Tak gwoli scislosci
                                            no i zawieszenie ktore jest specjalnie na te warunki zestrojone ...
                                            nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• mario_op
                                              Ambiente
                                              • 2005
                                              • 112

Ja latem 215/45/17 a zimą 195/65/15 i myślę że taki rozmiar na zimę to kompromis, bo nie wiem jakby się jechało po autostradzie 160-180km/h na np 185/70 albo 175/80. przy zawieszeniu OI chyba jak motorówką :-)
                                              COMBI ELEGANCE'03 ASV

Komentarz

Pracuję...